“Als ik mezelf kan onderscheiden met twee jaar relevante werkervaring, waarom zou ik dat dan niet doen?” Met die gedachte ging Nathan nog tijdens zijn studie Fincance & Control op zoek naar een bijbaan. “Ik schrik ervan hoeveel studenten pas na hun studie op zoek gaan naar relevant werk.”

In zijn eerste studiejaar combineert Nathan het studeren met werken bij een groothandel. Maar toen de export van producten stil kwam te liggen door corona, was er voor Nathan geen werk meer. “Toen vond ik een pen terug van Brandstof die ik daar tijdens een studie-excursie heb gekregen en altijd gehouden.” Binnen de kortste keren loopt hij binnen bij Brandstof, waar hij na twee jaar nog steeds werkt. “Ik ben er om te blijven.”

FRESH START

Nathan begint met een fulltime functie bij Binckbank. “Ik miste wat studiepunten, waardoor ik niet aan mijn meewerkstage kon beginnen. Daardoor kon ik wel tijdelijk 40 uur per week werken.” Wanneer Nathan zijn studie weer kan vervolgen, switcht hij naar een bijbaan bij Brandstof. “Ik kon een mooie stap maken naar de salesafdeling van Brandstof. Dat was voor mij een fresh start. Ik had hier niet voor gestudeerd, had geen voorkennis en moest alles nog leren. Dat vind ik leuk, nieuwe dingen leren.”

Zijn bijbaan bij Brandstof leerde hem alle ins en outs van het salesvak. “Ik zag een heel andere kant van LinkedIn en leerde hoe ik dit kon gebruiken. Ik leerde technieken om mensen te benaderen, bijvoorbeeld om eerst achtergrondinformatie te verzamelen waar je op een speelse manier op in kan inspelen. Dat is het tegenovergestelde van het finance vakgebied, waar alles heel formeel is.”

FLEXIBEL

Tijdens de coronacrisis werkt en studeert Nathan veel vanuit huis. “Ik schakelde binnen tien minuten van mijn studie naar werk. Toch kan ik mijn werk-, studie- en privéleven heel goed scheiden. Bij Brandstof kan ik zeggen: ik maak eerst mijn studieopdrachten af en ga daarna aan de slag met een opdracht voor werk. Ik spreek vervolgens werktijden af en daarbuiten spreek ik af met mijn vrienden en familie.”

“Brandstof is heel flexibel. Ze onthouden dat je student bent. Als mijn college verschuift, kan ik dat aangeven.” Als we Nathan vragen of dan echt alles mag en kan bij Brandstof, lacht hij en legt hij uit: “Je geeft veranderingen in het rooster een week van tevoren aan bij je opdrachtgever. Je hebt jezelf ingeroosterd, dus dan moet je ook werken. Zo wen je aan het werkende leven.”

Ondertussen loopt Nathan stage bij The Perfect Start (TPS), het andere label van Brandstof. Daar werkt hij op de finance-afdeling. “Ik kan ein-de-lijk verder met mijn studie, die ik zo snel mogelijk wil afronden. Ik zag mijn studiegenoten verder komen, dat wilde ik ook. Ik ben Brandstof ontzettend dankbaar dat ik bij TPS mijn meewerkstage mag lopen.”

OPTIE A/B

Als Nathan afgestudeerd is, zou hij graag bij TPS willen werken. Wellicht dat een traineeship Finance & Control of een traineeship Compliance goed bij hem past. Nathan: “Ik overweeg twee opties: ik ga verder in het finance vakgebied of ga het compliance vakgebied verkennen.” Als Nathan tijdens zijn eerste opdracht via Brandstof cdd-analisten mag assisteren bij Binckbank, wekt het compliance vakgebied zijn interesse. “Ik zocht meteen op wat een baan als cdd-anlist inhoudt en wat zij verdienen. Maar ook hoe de markt in elkaar steekt en zich staande houdt. Al snel kwam ik erachter dat compliance een nieuw vakgebied is en cdd-analisten hard nodig zijn. Zij zullen altijd nodig blijven, het is nu eenmaal werk dat weggelegd is voor de mens.”

“Daarentegen wordt er in de finance sector veel geautomatiseerd. De vraag is hoe lang deze sector nog bestaat. Dit laat ik meewegen in mijn keuze.” Als we Nathan vragen waarnaar zijn voorkeur uitgaat, antwoordt hij verrassend genoeg: “Stiekem gaaat mijn voorkeur uit naar werken op de finance-afdeling van TPS. Ik heb het hier nu zo naar mijn zin.” Na dit schooljaar zal duidelijk worden of Nathan voor optie A, B, of toch C kiest.

Gelukkig staat hij niet alleen voor deze keuze. “Brandstof kijkt naar mijn ontwikkeling en naar mij als persoon. Zo haalde ik onlangs mijn Wft-basis certificaat. Niet omdat ik het nodig had voor werk, maar gewoon omdat ik hier al een langere tijd werk en graag blijf leren. Zo wordt er bij TPS ook met mij gewerkt. Ik sta heel erg achter deze manier van werken. Je bent tenslotte een persoon en geen product.”