Tegen de tijd dat Lianne afstudeert heeft ze nog niet echt nagedacht over een toekomstplan. Werkervaring in haar studierichting heeft ze niet, maar dat is wel vaak een vereiste in vacatures. Precies een jaar geleden stapt ze binnen bij Brandstof, het bedrijf dat haar in no-time voorbereidt op het ‘werkende leven’.

Lianne begint haar loopbaan bij Brandstof als afstudeerstagiair. Na een paar maanden maakt zij de overstap naar recruiter, al komt ze er snel achter dat haar hart bij sales ligt. Tegenwoordig zet zij zich dagelijks in om studenten een kans te geven om relevante werkervaring op te doen. Ze geeft ons vanuit haar eigen ervaringen een blik op deze arbeidsmarkt.

BESEFMOMENTJES

We blikken eerst even terug. Als Lianne van de middelbare school komt, besluit ze te naar haar familie in Amerika af te reizen om haar Engels een extra boost te geven. Want: de hotelschool is het plan. Voor een lange tijd is de horeca haar lust en leven. Bijna drie jaar lang wisselt ze het werken in een hotel af met het reizen. “Op reis besefte ik me: altijd maar die avonden en weekenden werken, daar heb ik geen zin in. Ondanks mijn grote passie voor de horeca, bleek dit niet het werk te zijn dat ik fulltime wil doen.”

Compleet tegen haar eigen verwachtingen in begint Lianne na haar reis niet aan de hotelschool, maar aan een studie Bedrijfskunde. “Het bedrijfsleven trok me aan. Ik wilde graag iets richting management studeren en daarna zoveel mogelijk geld verdienen.” Tijdens haar studie geniet Lianne volop van het studentenleven. Tegen het einde van haar studietijd, beseft ze zich: “Ik ben opgeleid tot generalist: ik weet van alles iets, maar daarmee weet ik ook weer niets.” Dus: een master is het plan.

EERSTE STAPPEN

Voordat ze kan beginnen met haar master, moet Lianne eerst haar bachelor afronden. In het begin van 2021 is ze is druk bezig met het zoeken van een afstudeerstage. Van een vriendin hoort ze goede verhalen over een nieuw bedrijf: Brandstof. Ze besluit te solliciteren. Binnen de kortste keren weet ze een leerzame stageplek te bemachtigen. Nog geen maand later is het zo ver en stapt Lianne het kantoor van Brandstof binnen. Hier voert ze, samen met vier andere afstudeerders, een uitgebreid marktonderzoek uit. “Het liet zien hoe Brandstof de brug kan slaan van het onderwijs naar het bedrijfsleven. We willen voor studenten de weg naar hun droombaan verkorten.”

Wat Lianne niet verwacht had is dat ze tijdens haar onderzoeksstage ook de nodige dingen over zichzelf zou ontdekken. “Ik had er niet om gevraagd of op gerekend, maar opeens was daar iemand waarmee ik wekelijks kon sparren. Een afstudeerbegeleider die voor me klaarstond en waarmee ik alles kon delen.” Liannes afstudeerbegeleider Sandra houdt haar een spiegel voor en zet haar aan het denken. Zodoende ontdekt Lianne steeds meer waar haar interesses liggen. “Ik wil meer richting sales, bijvoorbeeld door als accountmanager aan de slag te gaan. Zo’n functie vraagt om meer kennis, maar vooral veel meer ervaring.” Lianne haalt haar diploma en besluit: meters maken, dat is het plan.

Bij Brandstof krijgt ze de kans om te gaan werken als recruiter, om zo de nodige kennis en ervaring op te doen. Dit zodat ze met wat meer werkervaring in the pocket de overstap kan maken naar accountmanagement. “Ik wilde een master doen, omdat iedereen het deed. Door te gaan werken in plaats van doorstuderen, werk ik nu meer gericht naar míj́n doel toe.” En dat doet ze door als recruiter communicatieve skills en gespreksvaardigheidstechnieken onder de knie te krijgen. “Ik wil erachter komen wat iemand beweegt. Iedereen kan een gesprek voeren, zeker als je spontaan en sociaal bent. Maar om als recruiter of accountmanager de persoon tegenover je écht te kunnen lezen, heb je meer techniek nodig. Die kneepjes van het vak wil ik graag leren.”

PAD UITSTIPPELEN

Hoe Lianne haar toekomstplan maakt? “Daarvoor heb ik iemand nodig die mij hierover laat nadenken. Door mijn persoonlijke coach en voormalig afstudeerbegeleider Sandra weet ik dat ik een doel nodig heb om naartoe te werken. Alleen zo kan ik voor mezelf een pad uitstippelen.” Om haar bestemming te bereiken stelt Lianne een lijstje op met leerdoelen. “Als ik iets afvink, denk ik: wat ga ik nu leren?”

Het volgende leerdoel op haar lijstje is om meer structuur aan te brengen in haar werk. Lianne is snel, actief en energiek. “Dat kan me in mijn rol nog weleens tegenwerken. Structuur creëren in mijn werkdag gaat mij helpen om mijn rust te bewaren. Niet alleen in mijn hoofd, maar ook in het recruitmentproces.” Ze werpt een blik naar haar collega en recruiter Lotte. “Wij kunnen veel van elkaar leren, omdat wij een heel ander karakter hebben. Lotte is gestructureerd. Zij is rustiger, houdt zich meer op de achtergrond en denkt dingen door.”

Lianne begeeft zich vaker op de voorgrond. “Ik ben graag bezig, ik schakel snel en rond snel dingen af.” Ze haalt energie uit de gesprekken die ze aangaat met studenten. Als recruiter wil zij een brug slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Ze gunt studenten een vlammende start van hun carrière. Voor Lianne komt die start op de valreep. “Ik had veel meer uit mijn studententijd kunnen halen, zodat ik er nu beter voor had gestaan op de arbeidsmarkt met meer werkervaring.” Ze geeft daarom altijd één gouden tip mee aan studenten: “Begin al tijdens je studie met een relevante bijbaan. Je krijgt er heel wat voor terug: ervaring, kennis, geld en natuurlijk leuke collega’s.”

RELEVANTE BIJBAAN

Het vinden van een relevante bijbaan hoeft volgens Lianne geen grote stap te zijn. Ze kijkt samen met studenten naar welke bijbaan voor hen de ultieme match is. Brandstof laat studenten ontdekken welke sector, functie en welk werk er bij hen past. “Een eerste stap kan een workshop, seminar of zelfs een gesprek zijn. Soms helpt het om te praten met iemand in een rol die jou interessant lijkt.”

Samen met haar Brandstof-collega’s geeft Lianne nu workshops en seminars op hogescholen, zodat studenten zich bewust worden van de mogelijkheden om juiste ervaringen op te doen. In tegenstelling tot in Liannes studententijd wordt hier door scholen steeds actiever op gewezen. Bij Lianne groeit het besef later. “Brandstof heeft echt mijn ogen geopend. Ik heb tijdens mijn studie nooit nagedacht over wat ik daarna wilde gaan doen. Als ik nu kijk naar banen, wordt er altijd om een aantal jaar werkervaring gevraagd. Maar veel relevante werkervaring heb ik niet opgedaan tijdens mijn werk in de hotelbranche.”

Bij Brandstof hoeft het één het ander niet in de weg te zitten. Je kunt een relevante bijbaan hebben én genieten van je studentenleven. “Als studenten aangeven dat zij dertig uur in de week willen werken, zeg ik: gun jezelf ook tijd om op te laden. Bijvoorbeeld door leuke dingen te doen naast je werk en studie. Die dosis fun is belangrijk.”

STIP OP DE HORIZON

De naam Brandstof zegt het al: ergens energie uithalen en jezelf opladen. “Als je iets doet waar je energie van krijgt, dan ga je dat ook voor een langere tijd leuk vinden. Vroeger wilde ik zoveel mogelijk geld verdienen. Gaandeweg kwam ik erachter dat mij dat niet gelukkig maakt. Ik haal plezier uit mijn werk door het gesprek aan te gaan met studenten. Ik heb een enorme drive om hen te begeleiden naar een kickstart van hun carrière.”

Als we Lianne vragen naar wat zij studenten wil meegeven, antwoordt ze: “Geniet van je studentenleven, maar denk ook na over later. Ik vraag weleens aan studenten: ‘wat is jouw stip op de horizon?’ Negen van de tien studenten kijken mij met grote ogen aan. Ze hebben geen idee. Probeer daarom te achterhalen waar je interesses liggen en daar iets mee te doen. Want, alleen door ervaring op te doen, ontdek je wat je wil. Volg je eigen pad! ”