Als hbo/wo-student kun je via Brandstof werken bij een van de bekendste organisaties van Nederland: de ANWB. We nemen een kijkje achter de schermen en spreken Giovedy op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag. Als manager bij ANWB werkt hij op het leden service center (LSC), hét contactpunt voor alle ANWB-leden en -klanten. Hier verzorgt een team van zo’n 300 adviseurs, waaronder Brandstof-studenten, alle informatie over de diensten en producten van ANWB.

BRANDSTOF x ANWB
Vol trots vertelt Giovedy het goede nieuws: ANWB telt vijf miljoen leden. Om dit groeiende ledenaantal te ontzorgen, zijn heel wat adviseurs nodig. Daarom gaat ANWB de samenwerking aan met Brandstof. Giovedy: “Het werken met studenten was voor ons nog onbekend terrein. Gelukkig heeft Brandstof een uitgebreid netwerk en zijn zij goed op de hoogte van alle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”

Ondertussen maakt Giovedy zich geen zorgen meer over openstaande vacatures. “Brandstof vindt het talent dat je nodig hebt. Ze nemen alles rondom werving, selectie, contracten en salaris uit handen.” Daarnaast is hij blij dat Brandstof weet wat de studenten motiveert en drijft. “Brandstof haalt het beste in hen naar boven en weet echt de drive van jonge medewerkers te boosten. Team Brandstof barst van de energie en denkt altijd met ons mee.”

JONGE MEDEWERKERS
Brandstof-studenten zijn volgens Giovedy een aanwinst voor zijn LSC-team. “Ze zijn slim, flexibel en direct inzetbaar.” Jongeren zijn volgens hem een must voor elk bedrijf dat wil groeien. Giovedy: “Met hun creativiteit, frisse blik en eindeloze energie zijn zij een van de waardevolste toevoegingen aan een bedrijf.” De studenten zorgen ervoor dat vraagstukken binnen het klantcontactcentrum binnen no-time worden opgelost. “Ze hebben oog voor wat klanten willen en zetten dit om naar wat zij hen kunnen bieden.”

Al snel wordt Giovedy duidelijk dat de studenten een hoog potentieel en steile leercurve hebben. Giovedy: “De studenten zijn met minimale begeleiding en uitleg sneller productief dan wij gewend zijn.” Kenmerkend aan de doelgroep is dat ze leergierig zijn, meedenken, communicatief sterk en prettig in de omgang zijn. “De studenten weten wat er speelt in de markt en sluiten aan bij nieuwe ontwikkelingen. Ze zijn innovatief, zien kansen en vragen om uitdaging: ze gaan ervoor!”

KLAAR VOOR DE TOEKOMST
De studenten krijgen een goed opleidingstraject. Ze hebben de mogelijkheid om Wft-diploma’s te halen en deels vanuit huis te werken. De studenten werken gemiddeld twee of drie dagen per week. Giovedy: “De regie ligt bij de studenten als het gaat om thuis of op kantoor werken. Studenten geven in het begin vaak aan: ik wil thuiswerken. Wanneer ze starten komen ze vervolgens heel veel naar kantoor. Zo maak je het beste kennis met nieuwe systemen en nieuwe collega’s.”

Het doel van Giovedy is om het talent met het meeste potentieel te koppelen aan zijn organisatie. Het liefst zou hij daarom stageplekken bij ANWB beschikbaar stellen. Giovedy: “Ik deel de ambitie met Brandstof om studenten stage te kunnen laten lopen bij ANWB. Zo kunnen we vroegtijdig kennismaken met jong talent, met als doel om talent blijvend aan ons te binden.”

De ANWB zet de komende jaren in op verjonging, vernieuwing en groei. De samenwerking met Brandstof helpt bij het behalen van deze doelstellingen. “Om jongeren leden te werven, heb je jonge werknemers nodig die deze doelgroep het beste aanspreken. Daarnaast geven de studenten ook nog eens de beste feedback, omdat zij in contact staan met onze klanten. Oftewel: de studenten zijn de toekomst.”